Филолози-текстолози

06.03.2015

Изследователят, занимаващ се с критика на текста*, изобщо не е като Нютон, изучаващ движението на планетите. Много повече прилича на куче, което лови бълхи. Ако кучето ловеше бълхи на математически прицип, основавайки проучванията си на статистиката за разпространение на популацията, никога нямаше да хване бълха, освен по случайност. На тях трябва да се гледа като на личности; и всеки проблем, който се изпречи пред текстолога, трябва да се разглежда като уникален.

Из: A. E. Housman, ‘The Application of Thought to Textual Criticism’, Proceedings of the Classical Association 18 (1922), 67 – 84 (p. 68-69).

Това чета в момента, успоредно с няколко други по тази тема. Както показва и заглавието, основният съвет е: Мислете!

И още (пак там):

Но прилагането на мисъл към критиката на текста е дейност, която би трябвало да е по силите на всеки, който може да прилага мисъл към каквото и да е. Това не е дар от природата, какъвто е талантът за текстолога, а е навик и като всеки друг навик може да се формира. И веднъж формиран, въпреки че не може да замести липсващия талант, може да промени и минимализира вредните последствия от липсата на талант. Ако човек не е критик по рождение, не е нужно заради това да се държи като глупак по рождение…

–––––––

* критика на текста, критик на текста, текстолог (textual criticism, textual critic) – дефиницията е трудна в едно изречение, но се има предвид науката (нейната методология и съответно изследователят, който я прилага), с помощта на която се изследват достигнали до нас текстове по техните ръкописни или печатни източници в опит да се отстранят наслоените грешки и промени, за да се стигне до (предполагаемия) оригинал.

Advertisements

Един коментар to “Филолози-текстолози”

  1. Съгласна съм..характер.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: