Виенски ъндърграунд

08.11.2013

Вечерта бях на едно организирано мероприятие, което само по себе си не беше кой-знае какво за разказване, но ми докара доста мисли в разни посоки.

Според обявата това трябваше да бъде Underground Vienna, обиколка на подземния град, тайни проходи, канали и тунели, свързващи всяко мазе със Stephansdom и т.н., истории за обсадата от турците, ходене с фенерчета… На практика имаше много полуразбираемо говорене и посещение на две мазета. Дали беше успешно събитието? По-скоро не. На мен хареса ли ми? Доста.

Първо за маршрута. Изглежда под Виена има много подземни нива – до 7 етажа надолу, както каза водачът Петер, част от тях са тунели, свързващи целия град с катедралата Св. Стефан и с различни изходи (катедралата е била последната надежда за убежище, ако градът не удържи обсадата), през войните пък са били бомбоубежища. След това обаче (някъде през 50-те май) повечето тунели са били преградени и сега не може да се стигне много далеч, без да се излиза на повърхността. Сега са достъпни отделни части от подземията, в непосредствена близост до центъра доскоро е имало 4 подземия за посещение (връзката между тях е прекъсната, та имат отделни входове), две от тях вече са затворени за достъп от собствениците, останали са само две (с чиито собственици Петер има уговорка и негласно разрешение да води хора). Всичко това го научавам по време и след обиколката от думите на Петер. Повечето хора така и не го разбраха и май останаха разочаровани.

IMG_3272 IMG_3279

Първо видяхме добре запазена разкопана част от църква точно до катедралата, открили са я, докато са копали за метрото, и сега се вижда през стъкло от самата станция. Ще отида пак да я погледна – за толкова години даже не съм я забелязала. После надничахме през една шахта на улицата към каналите. После – първото мазе. Там имаше надписи и означения от времето на Втората световна война, (поизтъркана вече) фосфорна лента, която свети в тъмното, метални врати за защита от взривна вълна, заключени решетки към неизследвани помещения. След това – второто мазе. То беше доста по-старичко (снимките по-горе са от там), под частна къща и в близост до църква. Повъртяхме се и там, но някои дълги и тъмни коридори останаха неизследвани; Петер вече започна да разказва на немски, което отчая мнозина. Накрая – в едно кръчменце в много тесен състав, но за това после.

Второ – за човека. Подземният Петер е един доста симпатичен височък човек на около 50, със спретнато-хипарлив вид (дълга коса, кърпа на главата, детинско изражение), който от десетилетия не само се интересува от виенските подземия и води групи (иначе е архитект, каза), но и се бори с всякакви администрации, за да отвоюва запазването и използването на подземния град като туристически и културен център – имало е факелни шествия, международни ъндърграунд конгреси (с гости от подземията на Рим, Нюйорк, Париж и т.н.), фестивали на изкуствата, филмови възстановки… И по време на обиколката, и после на снимките и филмчетата видях, че продължава искрено да си се радва на разни ритуали (всички гаврътнахме на екс някакъв шнапс в началото – „против ухапване от плъхове“, преди това ни беше раздал хлебчета „ако някой се загуби“), смешки и истории, които сигурно е разказвал десетки пъти и още им се смее (повечето хора така и не ги разбраха), свирене на тарамбука и излизане посред Нашмаркт с цяло шествие с факли от каналите (не нашата група, а преди, с други)…

Underground Peter

(На снимката – Петер обяснява нещо в първото мазе, вратата зад него е със старите надписи от времето на войната)

Проблемът беше, че Петер много се мъчеше с тоя английски. Ако изобщо се чуваше нещо, то от акцента и от грешките му почти нищо не се разбираше. Не му достигаха думи, трябваше да ги търси в едни листчета, понякога четеше от там (трудноразбираемо), понякога обръщаше на немски с молба за помощ. Аз все пак му разбирах и стоях наблизо, за да чувам, но много други се споглеждаха, отказваха се да слушат, мърмореха и се подсмихваха, задето допуснал някаква елементарна грешка във времената. Някои така и не разбраха какво гледат. И когато той попита кой ще остане за гледане на снимки и филмчета в кръчмата, където все пак трябва да се поръча нещо, и ще е само на немски, защото английските субтитри нещо не проработили, всички се разотидоха. Останахме 4 девойчици, една сериозна госпожа от OeAD (може би оправяха и някакви сметки с нея, тя беше официалното представителство) и той. Вече беше посърнал, но все пак ни разказваше още неща покрай филмчетата.

Та си мислех: може би наистина събитието беше малко гръмко рекламирано и резултатът беше разочароващ; може би за мнозина 2 мазета, парче хляб и глътка шнапс на развален английски не струват 10 евро. Но ето – появява се човек, който е наистина ангажиран, малко е различен, малко е инфантилен, задето е зарязал архитектстването заради подземията и се държи като хлапе на лов за съкровища, но наистина знае безброй истории, които иска да разкаже, само да има кой да попита и да слуша. А някакви високомерни момиченца се посбутват, задето казал „didn’t went“.

И последно: било имало някакъв много известен филм с Орсън Уелс от 1948, „Третият човек“, сниман там, във виенските подземия. Споменаваше се като абсолютно всеизвестен. Явно ще трябва някак да поправя невежеството си, като се прибера.

Advertisements

2 Коментари to “Виенски ъндърграунд”

  1. guydejuly said

    Много готино звучи… Явно остава неоценено от широката публика, но пък с кое готино нещо не е така 🙂
    Група за подземията на София (и Бг дори, не помня вече, щото напуснах доброволно поради отрицателния си принос) има във ФБ – https://www.facebook.com/groups/178560628279/?fref=ts

  2. Е, това е наистина готино! Искам и в Бг

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: